Verhalen veranderen

8 oktober 2018

Mijn favoriete verhaal is een fragment uit de film ‘Papillon’. De hoofdrolspeler, Steve McQueen, strompelt samen met Dustin Hofman, uitgedroogd in bajeskleding door de woestijn nadat ze zijn ontsnapt van Duivelseiland. Ze zien in een Fata Morgana een forum met rechters en Steve McQueen wordt veroordeeld omdat hij niks van zijn leven gemaakt heeft.

Diepe indruk

Deze film zag ik in de aula van mijn middelbare school toen ik een jaar of 16 was. Het fragment maakte diepe indruk op mij. ‘Dat zou mij nooit overkomen, veroordeeld worden omdat ik niks van mijn leven gemaakt zou hebben’. Tot op de dag van vandaag denk ik regelmatig aan dit fragment en probeer ik een zinvol leven te leiden.

De film is onlangs in een remake verschenen. Deze aankondiging maakte dat ik ging zoeken naar mijn scène in de oorspronkelijke film. Tot mijn verbazing zag ik dat het verhaal anders was dan dat ik mij steeds herinnerde. Steve McQueen is nog niet ontsnapt maar droomt dat hij in de woestijn loopt. Hij loopt er alleen, fris en kwiek, in een net en schoon pak. Omdat hij weet dat hij onschuldig is loopt hij vol vertrouwen op de rechters af. ‘Onschuldig’ zegt hij. De rechters geven hem gelijk maar veroordelen hem ter dood voor een ‘Wasted life’. ‘Schuldig’ moet Steve toegeven en sjokt weg.

Beeldverhaal

Het verhaal is bepalend (geweest) in mijn leven. Nu leert het mij ook dat ik er mijn eigen (beeld)verhaal van heb gemaakt. De werkelijkheid was anders. De betekenis die ik er toen en nu aan geef is echter dezelfde.

In de loopbaantrajecten vertellen mensen verhalen uit verleden en heden. Regelmatig blijkt, al dan niet na enig onderzoek bij familie, door vragen, of door het verhaal te tekenen, dat het verhaal waarschijnlijk toch anders was. Soms is dat pijnlijk, soms bevrijdend, soms ook humoristisch.

In elk geval kan het laten zien dat je ook invloed kunt hebben op de betekenis van een gebeurtenis en regie kunt nemen op het maken van het vervolg, een nieuw hoofdstuk. Ik kijk uit naar de remake van de film ‘Papillon’ waarna de betekenis van mijn favoriete verhaal wellicht toch anders wordt en/of niet meer favoriet is.

©Ellen van Eden Ι design: jei-communicatie